Södras invigning av världens modernaste massabruk

Skogskoncernen Södra ville fira invigningen av sitt hypermoderna massabruk i Värö genom att bjuda in prominenta gäster från hela världen. 18 månader av förberedelser ledde fram till ett oförglömligt, spektakulärt och pampigt event i tre dagar.

"I am full of admiration for the seamless way you pulled off all the logistics."

Södra är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Affärsområdet Södra Cell är också en av de största leverantörerna i Europa på pappersmassa för den globala marknaden.

UTMANING. Södras styrelse beslutade i februari 2014 att investera fyra miljarder kronor i en kraftig utbyggnad av ett av bruken, Södra Cell Värö. Bruket skulle därmed bli ett av världens största och modernaste för produktion av barrsulfatmassa. Det var en historisk satsning för Södra.

Södra vill, genom värdeskapande relationer och långsiktigt agerande, visa vägen för nästa generations skogsbruk. Återinvigningen av den moderna anläggningen gav därför ett utmärkt tillfälle att stärka både varumärket Södra och viktiga relationer med representanter för massaindustrin och andra intressenter. Södra ville därför skapa ett oförglömligt event, med hög svansföring, för kunder världen över såväl som för lokala intressenter, politiker och anställda.

LÖSNING. Contrast arbetade fram ett komplett koncept som sträckte sig över tre dagar, och ansvarade för hela genomförandet. Vi bjöd in gäster från hela världen som bl a fick uppleva den svenska skogen, lära mer om skogsbruket inom Södra samt njuta av svensk gastronomi med råvaror från skogen, signerat Guide Michelin-restaurangen ‘PM & Vänner’.

H.M. Kung Carl Gustaf invigde det nyöppnade bruket under en spektakulär invigningsceremoni med dans, akrobatik och trädplantering. Invigningen innehöll också föreläsningar och paneldebatt, där näringsminister Mikael Damberg och Södras styrelseordförande, tillika fd miljöministern, Lena Ek deltog. Professor Jeremy Leggett, debattör inom klimat och energi samt ägare till Storbritanniens största solenergiföretag, var dagens huvudtalare. Han föreläste om hållbarhet och det ansvar som stora företag har idag.