Digital invigning med Södra

Våren 2020 lyckades Södra förverkliga sin världsunika innovation där biometanol nu kan framställas enbart av skogsråvara. Den här milstolpen ville naturligtvis Södra uppmärksamma.

"Så proffsigt producerat och bra innehållsrika diskussioner!"

Våren 2020 lyckades Södra förverkliga sin världsunika innovation där biometanol nu kan framställas enbart av skogsråvara. Lösningen ger en revolutionerande 99%-ig minskning av koldioxidutsläpp jämfört med fossila drivmedel. Den här milstolpen, som ger oanade möjligheter i framtiden, ville naturligtvis Södra fira och uppmärksamma.

Utmaning Invigningsceremonin skulle ske i Mönsterås i maj 2020. På grund av Covid-pandemin tvingades Södra skjuta fram den till oktober månad. Men redan i juni insåg man att även den invigningen riskerade att ställas in. Då tog Södra, på rekommendation av Contrast, beslutet att skapa ett digitalt event istället.

Lösning Som en del av vår idé ville vi ge eventdeltagarna en upplevelse av den innovativa och tekniskt avancerade biometanolsanläggningen med sina torn och enorma rör, precis som de skulle fått om de varit på plats vid invigningen. I stället för att sända det digitala eventet från en studio någonstans, gav vi själva anläggningen huvudrollen i sändningen. Från ett tält utanför fabriken, med anpassad scendekor, fanns anläggningen med i fonden hela tiden.
Vi ville också att hela sändningen skulle ske live, istället för att klippa ihop förinspelade filmer. Livesändningar ger alltid en speciell nerv till ett event. Det skapar en äkta och transparent upplevelse, även om det ställer högre krav på oss som leverantör.

Vi var enbart några få fysiskt medverkande på plats; tekniker och filmproducent, projektledare och projektassistent, en programledare som höll ihop hela sändningen samt experter från Södra. Desto fler deltog i diskussioner på länk från andra delar av världen, bl a Näringsminister Ibrahim Baylan, VDn för Biomethanol Institute i Washington och flera EU-parlamentariker.

”På plats i Mönsterås råder det idag en härlig stämning – ni vet, som efter en lyckad företagsfest. Alla är så imponerade av det ni lyckades åstadkomma och lovorden haglar – i samtal, per mail och sms. Inom och utanför Södra.”