På vägen till Kastrup för någon vecka sedan kom jag att prata med en kille som just skulle fylla 30. Han var från Malmö och var på väg till New York. Naturligtvis ville jag veta vad han skulle göra. Fira en födelsedag, träffa vänner, fira jul, se på teater eller musikal? Men nej, jag hade aldrig kunnat gissa hans ärende.

Han var på väg till New York för att sälja julgranar på Manhattan. Detta var något han hade hållit på med sen han var 18 år och han hade sin ”shop” på Upper East Side så kundklientelet krävde alldeles säkert bara den bästa varan. Han och två av hans vänner fick chansen att ta över efter en äldre man som ville dra sig tillbaka. Detta gjorde att de nu hade ett guldläge. De slog till med en gång och på samma plats har de nu sålt granar i över 10 år. Detta gör de tre veckor varje år och omsätter då en okänd summa dollar. Sanna entreprenörer må jag säga. De måste haft så kul, och vilken grej att ha på sitt CV! Han har lovat mig att rapportera efter jul om hur de haft det.

I Barcelona var jag med en grupp för nittonde året i rad på opera. Vi åker till olika städer varje gång, men alltid till en stad där det finns ett operahus. Nästa år gör vi det för tjugonde gången och eftersom jag anser att traditioner är av godo blir det återresa till New York och The Met. I år fick vi en upplevelse utöver det vanliga i en magnifik premiärföreställning av Lucia Di Lammermoor. I huvudrollerna var två av världens nya operastjärnor, Juan Diego Flores och Elena Mosuc. Vi var helt tagna och visst fällde vi tårar av glädje i slutet. Dagen avslutades med ett besök på klassiska Boadas där alla fick sin julcocktail blandad av stadens bästa och kanske stiligaste bartenders.

Dagen efter hade jag en stund för mig själv på helt underbara Nacional. Gå dit och luncha eller besök det bara på ett glas cava eller en kaffe. Vilket ställe! Jag hade även en stund med mina vänner i stan och besökte där Beristain showroom, bar och restaurang. Detta är stället att se och bli sedd på. Där Barcelonas kändiselit kindpussas och kramas, samtidigt som de shoppar utan minsta glimt på prislappen. En liten avdelning bestod av bara designade sopborstar och sopskyfflar och jag skulle kunna köpa alla, de var så läckra! Kommer du till Barcelona måste du besöka stället. Har du många vänner, hyr det.

Vi var i Barcelona fyra dagar och tur nog blev ingen av med något, vare sig ur sina fickor eller väskor. Kanske hade även ficktjuvarna tagit julledigt.

Jag har även besökt Rom på sistone, där jag var med min kollega Ola. Samma dag som gästerna anlände öppnades också Fontana di Trevi efter en lååång renovering. Sådana saker tar ju tid i Italien. Samtidigt som den öppnades, så stängde de Spanska Trappan. Men att få vandra ner med gästerna mot fontänen en ljummen novemberkväll var magiskt. Vi avslutade på ett läckert litet café framför Pantheon. Ja, en helt vanlig kväll i Rom.

Om ni någon gång befinner er i Rom får ni inte glömma att besöka Eataly. Det är matbutikernas matbutik, kort sagt ett tempel. Ett koncept och något som alla borde efterlikna. Butiker finns på andra ställen runt om i Italien och ett suveränt flaggskepp på 5th Avenue i New York. Handla, gå runt, prova på och om vädret tillåter, sätt dig på taket och njut. Bara denna butik är värt resan!

Hösten har innehållit många resor och upplevelser för mig. Nu stundar en längre period av stillhet och fridfullhet med både jul- och nyårsfest. Januari stundar med ett besök på Spitsbergen. Jag återkommer om detta längre fram.

Men alla vänner ute och hemma, jag önskar er alla den bästa julhelgen och det mest fantastiska nyåret! Vi lämnar ett turbulent år bakom oss med mycket vi önskade aldrig skulle inträffa. Men vi kan aldrig ändra på historien. Det enda vi kan göra är att hoppas på att alla som tycker sig ha för många stjärnor på sitt bröst och axlar, tar sitt förnuft till fånga och inser sin egen galenskap och drar sig tillbaka till skamvrån. Eller någon annan plats där de inte kan göra något ont.

Jag minns många dagar i Betlehem under min vistelse i Israel/Palestina. Vi beundrade granen på Krubbans Plats. Vi beundrade de målade äggen som Abu Seif gjorde i sin lilla bod i en av tvärgatorna. Inne i födelsekyrkan sprang munkarna oroligt runt om pyntade. En katolsk munk satte upp girlanger och en ortodox kom och tog ner dem. De andra mindre kristna samfunden smög runt i periferin i kyrkan och försökte pynta så gott de kunde. Nästan osynligt. Men när julnatten kom var friden total. Vi kunde se ut över det klippiga landskapet bort mot Jerusalem. Vi såg Kaspar, Melchior och Balthazar komma med sina åsnor, dromedarer och kameler fullastade med gåvor. Vi såg stjärnan intensivt lysande på natthimlen och på torget sjöng KFUM:s gosskör Stilla Natt. PÅ torget stod vi andra fler hundra stycken hand i hand och sjöng samma sång på våra egna språk. Vi var en stor församling enade i ett och samma budskap om fred och att älska varandra. Detta till trots att du på avstånd kunde höra det dova ljudet från vapen som ville förinta, även denna natt.

Än en gång till trots för att världen ser ut som den gör, önskar jag alla en fridfull jul och ett gott nytt år. Passar också på att önska alla mina vänner som precis firat sista dagen i Chanukka att de hade en vacker högtid.

Nu tänder jag ett ljus för er alla, stor kram.

Mats