Är du nyfiken, trevlig, och kvalitetsmedveten? Bra! Då kan en konferensresa utomlands vara något för dig. Du stämmer nämligen väl in på hur konfererande svenskar uppfattas i utlandet. 

Jag var nyligen inbjudan av Kroatiska turistbyrån för att uppleva Kroatien som destination för konferensresor. Här mötte jag kollegor från mötes- och eventbyråer världen över; från Syd- och Nordamerika, Asien och övriga Europa. Det roliga var att alla hade något att säga om hur svenskar är på konferensresa.

Alla var faktiskt eniga om bilden av svenskar som i grupp besöker ett främmande land. Självklart betraktade de svensken genom sina respektive kulturella glasögon. Men jämförelserna gjorde de också utifrån upplevelser av andra utländska grupper och hur de fungerar under konferensresor.

Så uppfattas svenskar på konferensresa

– Svenskar är som regel mycket trevliga och lätta att ha att göra med (jajamensan :-))

– Vi vet vad vi vill ha och vi är beredda att betala för bra saker. Men vi är aldrig extravaganta. Och det skall gärna vara lika för alla (Jante, fast på ett bra sätt)

– Vi är resvana och duktiga på främmande språk (engelska)

– Vi vill ha upplevelser. Vi vågar lämna hotellområdet och vi tycker om att möta verkligheten där vi är. Vi kan till och med klara oss själva. (Ehh, vi är väl vuxna..?!?)

– Vi tycker att det är viktigt att hålla tider och att följa det som är planerat/bestämt. Vi gillar inte sista-minuten-ändringar. (Naturligtvis!)

– Ibland är det svårt att förstå hierarkin i en svensk grupp. Alla umgås med alla och man har svårt att se vem som är chef. ”Det går inte ens att se på kläderna!”, som någon sa. (Hihi)

– Vi blir sällan upprörda och det är viktigare att lösa situationen än att hitta en syndabock. (Ja, vad annars.. vi har ju en konferens att genomföra…?!)

– När det gäller mat är vi däremot något besvärliga. Det är många allergier och dieter att ta hänsyn till och hålla reda på. (Ja, men hälsan är ju viktig)

– Vi är nyfikna och vill gärna prova lokala specialiteter. (Namnam)

Så, sammanfattningsvis: Konferenssvensken är trevlig, noggrann, nyfiken, hälso- och kvalitetsmedveten.. och fjäskar inte för överordnade!

Kan bara instämma.

/Tomas Ekelius, konferenssvensk

PS. Kroatien är verkligen ett intressant resmål för konferensresor. Något av en oupptäckt pärla, faktiskt. Hör av dig, så berättar jag gärna mer.