Vaknar till en underbar morgon och beger mig på en rejäl power walk längs Öresund. Det är så vackert. Solen kämpar sig upp från öster. Jag kan nästan se Helios komma dragandes med sin solvagn över himlavalvet. Det går trögt i början precis, precis i horisonten. Men så snart han fått upp solen i sin bana flyter dagen på i ett behagligt tempo.

Där jag står vid sundets kan kan jag se hur han belyser Köpenhamn. Staden är på väg att vakna. Men vaddådå?

Malmö här på andra sidan sundet har redan värmts upp lite av solens strålar. Tänk att Malmö en gång var/är:

– Danmarks andra stad.

– Danmarks finansiella centrum eftersom alla mynt präglades här.

– Den stad i världen med fler varuhus per capita.

– Staden med världens första enplans varuhus (Wessels på 60-talet).

– Sveriges krogtätaste stad.

– Staden där Sveriges första ölskänk öppnades (1961).

– Sveriges parktätaste stad, och är kanske ännu idag den grönaste…

– Sveriges fotbollsstad (i alla fall ibland).

– Sveriges hockeystad nummer ett. I alla fall en säsong. Men vi kommer ihåg det så fortfarande, det är enklast så.

Idag händer mycket här i Malmö. Under 2015/2016 får Malmö 1100 nya hotellrum. Om två månader öppnar Clarion Life med 444 rum och en skybar och restaurang signerad Marcus Samuelsson. Vid Emporia finns inom ett år mer än 500 rum. Häromdagen, den 12e mars, öppnade där Percy Nilssons hotell, även det med en skybar.

På krogfronten kommer också nya delikatesser. På Centralen har gamla Kungliga Vänthallen blivit ett mysigt brasserie, perfekt att hyra för en grupp på ca 30 personer. I rummet finns massor med snaskig historia att berätta om för den som tål lite… Utanför, på gamla Postplatsen, får Kunglig Post en stort område för en god middag eller ett glas i sommarsolen. Piazzan öppnar upp sig mot Öresund, så vackert. På Centralen har Salt&Sill öppnat i veckan. Prova deras Wallenbergare eller ännu hellre deras sillplanka som också kan kombineras med snapsar.

Rakt över gatan har Savoys Grill öppnat, efter totalrenovering och ny ägare, så här förväntar vi oss många sköna After Works. Eller en helkväll med er som tänker konferera i stan! Ny ägare är samma som till Johan P vid Lilla Torg, stället som just nu verkar dra mest folk på AW.

Men glöm inte Media Evolution City, här hittar man seriös AW med god mat och stämning. Det är ett perfekt ställe att knyta nya kontakter. Sen finns det ju förstås också Börshuset, alltid fullt.

Gamla ställen finns kvar och förblir trygga och alltid trevliga. Jag säger bara: Bullen. Ät exempelvis deras kalvlever och spana in Sveriges äldsta ölkran i baren. Eller kolla in stambordet för en lokal kändis, de har vi nämligen gott om. Kändisarna alltså..

Ta cykeln och cykla runt i parkerna. Ta dig ut till Kallis året om och simma runt eller sitt och ljug med gubbar och tanter i de olika bastur som finns här. Kom ihåg också att du kan hyra hela etablissemanget om du vill, vilket party!

Skulle det mot förmodan bli trist så finns det ju en bro att åka över. Men ännu roligare blir det om vi hyr en RIB-båt och korsar sundet. Rakt in i Nyhavn är det sedan bara att följa snitslad Contrast-bana på ett eget valt tema hela vägen till Hovedbanegården. Där väntar returen till Malmö igen. Vill du inte åka direkt rekommenderar vi ett besök i Jernbanecafét över gatan, ett original du inte får missa. Dina kläder stinker gammal tobak på hemturen, men kul är det!

Ta nu inte detta lilla brev som en massa skryt. Det bara är så här. Tror du mig inte får du väl komma hit.

Jag inväntar nu Helios igen som skall sänka ner sin vagn i väster, långt borta från vackra Öresund. Jag kan inte låta bli att tänka på Feton, Helios son och hans vilda fart med solvagnen en gång. Men den historien sparar jag att berätta för er när vi sitter på lämpligt ställe och kan njuta av vad gudarna har skapat för oss.

Mats