Helt plötsligt var det mitten på maj och sommaren hägrar! Vi tänker framåt mot varmare tider med grillkvällar i härligt sällskap och pratade ihop oss med vår vän och samarbetspartner Fredagskocken, Mattias Larsson, för att få några tips och råd som vi gärna delar med er.

Vi önskar er alla en härligt varm och avkopplande grillsäsong, full med stora upplevelser!

/Vännerna på Contrast

 

Fredagskockens bästa tips – Så här grillar jag

Idag finns det en uppsjö av olika grillar och utekök och därmed varierar grillteknikerna, men här kommer några tips.

Jag tänder alltid mina briketter i ett tändrör. Då får man en jämn värme på samtliga briketter och det är enkelt att hälla ner så många briketter man önskar, samt placera ut dem där man önskar. Att grilla med ved går förstås också bra och ger en fantastisk smak. När jag grillar med ved får veden alltid brinna en stund tills det att jag har en perfekt glöd.

Jag har i stort sett alltid 2 olika temperaturzoner; en del med bricketter eller ved under och en del utan för att kunna förflytta min råvara så att när den fått den rätta ytan kan bakas klart sakta bredvid.

Direkt grillning är det vanligaste sättet att grilla på och innebär att du lägger råvaran, som oftast är lite mindre och lätt skulle kunna lagas i en stekpanna rakt ovanför glöden.

Indirekt grillning innebär istället att du placerar kolen eller briketterna på cirka en fjärdedel av grillen, och den råvara som du använder är i storlek med den du normalt sett skulle tillreda i ugn. Råvaran som du ska grilla ska alltså inte ligga direkt ovanpå glöden utan vid sidan om.

När jag grillar större råvaror så har jag alltid locket på – det är under locket de fantastiska smakerna bildas. Dessutom brinner det inte om det droppar ner lite fett i glöden när locket är på.

Vill jag röka min råvara eller ge den en liten nyans av rök så tillsätter jag lite rökspån bland kolen.

 

Så får du god smak på grillningen

Salta köttet innan. Mindre bitar/skivor saltar jag helst 20 minuter före, medans större bitar får 40 minuter. Saltjonerna tränger in i köttet som i sin tur ger en djupare smak. Fisk och grönsaker tycker också om att få sig en dos salt innan det tillagas.

Jag marinerar och rubbar sällan mitt kött med kraftiga smaksättningar då jag oftast väljer fin kvalité där jag vill känna de naturliga smakerna. Oftast när jag marinerar så gör jag marinader som bara nyanserar råvarans smaker. Men visst kör jag kraftiga smaksättningar ibland, det är ju gott med kryddor men då oftast på fläskkarré eller kycklinglår.

Kaffe och kakao är smaksättare som jag gärna använder när jag grillar, eller till mitt grillade vilket en del tycker låter konstigt. Det är det inte. De unika smakerna som vi får när vi grillar är rostade och beska toner, precis det som kaffe och choklad är rika på. På det sättet fungerar de som smakförhöjare. Pröva att lägga en entrecote i avsvalnat kaffe eller espresso ca 20 minuter före grillning!

Vill du och ditt gäng träffas utanför arbetsplatsen och dessutom bli duktigare på att grilla? Kontakta oss för en kul gruppaktivitet; Kvarterets grillmästare.

Med vänlig hälsning,

Fredagskocken, Mattias Larsson