Mallorca och det glada 70-talet är historia nu. Ibland händer det att jag åker ut med gäster tidig morgon för att se när engelsmännen vaknar på de lokala barer som ser ut exakt som de gjorde på öppningsdagen 1970. Säkert samma publik också och de beställer säkert samma saker. En pint med öl och en rejäl Gin & Tonic. Vid åtta är gänget samlat och vid 11 går de ner mot stranden och baren där för att fortsätta sitt umgänge. Det är unikt att detta fortfarande händer, men så är det. Solbrännan de skaffar sig är skriande röd, på gränsen till fullt utvecklad brännskada. Vi som anländer i bussen kollar in vår indianvackra färg som vi skapat med korrekt solskyddsfaktor 20 och andra knep. Vi förföras, fotograferas och åker sedan tryggt vidare i vår exklusiva buss. Detta kan tyckas banalt att göra, men gästerna uppskattar det och många var med på 70-talet och bodde då i dessa miljöer på stranden. Visst finns det en och annan nordbo som fortfarande håller till på de skandinaviska barerna på natten, men de är få nuförtiden och på gränsen till antika föremål att handskas med vördnad. Jag fortsätter i alla fall att visa dessa museala föremål till stor glädje för mina gäster.

Samma gäster kan senare på dagen åka med mig på sitt första konferenspass. Istället för att mötas i hotellets mötesrum har vi valt ut en mindre vingård där vi sitter i trädgården. Det är lugnt, det är stilla och Palmas trafik är långt borta. Detta skapar en kreativ samling personer som arbetar för framtida goda resultat i företaget. I bakgrunden kan du höra kastruller som slår mot varandra, glas som klirrar behagligt och en avlägsen doft av mat som snart ska serveras. Våga ändra dina konferensvanor och sök dig hit. Efter lunchen tar vi våra cyklar och cyklar till en underbar liten vingård för lite provning och inköp att ta med sig hem. De som verkligen vill ta tid på sig och göra en konferensdag som denna ännu mer innehållsrik låter oss åka lite längre bort till de unga killarna som driver vingården 4 kilo och 12 Watt (volitos). Vinerna heter så och överraskningen är stor bland gästerna över de fantastiska smaker som får snurra runt i din gom.

Är du på Mallorca i februari kan ett lämpligt konferenspass avslutas med en kort busstur ut på landet och parkera vid en mandelodling. Promenera bland träden och njuta av den vackra blomningen. Fram med en rödrutig duk och sittunderlag, sedan sätter vi oss ner och dukar upp en picknick-lunch. God skinka. lätt lagrad manchego ost, härliga grönsaker och frukt. Gott rött vin och kallt vatten. Där berättar jag gärna en liten saga innan vi drar oss in mot verkligheten igen.

Morgonpigga gäster följer gärna med mig på en morgonpromenad till marknaden i Santa Catalina. I ena hörnan ligger en liten servering. Är du stammis får du dessutom sitta bakom disken. Det får vi. Jag beställer maten och du sitter bara ner och insuper härligheten. När du lämnar lokalen är du på topp inför dagens strapatser. Jag avslöjar inget om vad som serveras. Det låter inget speciellt i text. Men i verkligheten är det något mycket speciellt och framförallt får vi vara tillsammans en bra stund innan alla andra vaknat. På hemturen till hotellet möter vi alla som tillbringat natten på stadens nöjeslokaler. Unga par som ivrigt kramar och kysser varandra djupt. Tjejgänget som fortfarande skrattar och berättar om killen till sista dansen. Killgänget som studsar stolt fram i den tidiga morgonen, trötta men fast beslutna att nästa kväll blir det ny jakt på den rätta. Hon finns ju, det vet vi.

Det är så viktigt att kunna visa och ge något till gästerna som de själva inte visste fanns. Tapas bar har alla varit på men alla har inte ätit det som jag beställer in. Det skall vara överraskningar för ögat men säkert ännu mer för upplevelsen i munnen. Känslan när du tuggar och alla smaker som utvecklar sig. När alla äter berättar jag på ett målande sätt hur du skall känna, uppleva och söka den där speciella smaken. Min tapas bar ligger inte på en bakgata, det borde den göra. Nej, denna ligger på en stor trafikerad gata och många har varit där och många har upplevt stället. Men med mig får du en annan upplevelse. Vi går utanför menyn och blandar vad kocken har i köket till en orgie i mat och välmående. Sist men inte minst, vi får vara tillsammans.

Konfererar du en halvdag och är beredd på lite upplevelser så kan vi ta en sväng på min tapas bar, sedan kör vi bussen mot kusten och ger oss ut på en relativt enkel vandring på ca sex kilometer. Men naturen är otroligt omfamnande och när du når målet i byn Porto Pi blir du rikligen belönad i form av en sagolik strandremsa nedanför byn. Dessutom har vi några ryggsäckar med oss och här finns iskallt vitt vin, kall öl och rikligt med vatten. Vi badar av oss dammet innan vi går upp för klippan till bussen men först tar vi en god kopp kaffe. På hemvägen i bussen berättar jag lite skandaler från det spanska kungahuset…

Välkomna med mig till Palma de Mallorca!

Mats