Invigningen av världens modernaste massabruk

Södra ville fira nyinvigningen av massabruket i Värö genom att bjuda in prominenta gäster från hela världen. 18 månader av förberedelser ledde fram till ett oförglömligt, spektakulärt och pampigt event. 

Bakgrund

Södra är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Affärsområdet Södra Cell är också en av de största leverantörerna i Europa på pappersmassa för den globala marknaden.

Södras styrelse beslutade i februari 2014 att investera fyra miljarder kronor i en kraftig utbyggnad av ett av bruken, Södra Cell Värö. Bruket skulle därmed bli ett av världens största och modernaste för produktion av barrsulfatmassa. Det var en historisk satsning för Södra.

Uppdrag

Södra vill, genom värdeskapande relationer och långsiktigt agerande, visa vägen för nästa generations skogsbruk.  Återinvigningen av den moderna anläggningen gav därför ett utmärkt tillfälle att stärka både varumärket Södra och viktiga relationer med representanter för massaindustrin och andra intressenter. Södra ville därför skapa ett oförglömligt event, med hög svansföring, för kunder världen över såväl som för lokala intressenter, politiker och anställda.

Lösning

Contrast arbetade fram ett komplett koncept som sträckte sig över tre dagar, och ansvarade för hela genomförandet. Gäster bjöds in från hela världen och fick bl a uppleva den svenska skogen, lära mer om skogsbruket inom Södra samt njuta av svensk gastronomi med råvaror från skogen, signerat Michelin-restaurangen PM & Vänner. Dag två invigde H.M. Kung Carl Gustaf det nyöppnade bruket i Värö under en spektakulär invigningsceremoni med dans, akrobatik och trädplantering. Invigningen innehöll också föreläsningar och paneldebatt, där näringsminister Mikael Damberg och Södras styrelseordförande, tillika fd miljöministern, Lena Ek deltog. Professor Jeremy Leggett, debattör inom klimat och energi samt ägare till Storbritanniens största solenergiföretag, var dagens huvudtalare. Han föreläste om hållbarhet och det ansvar som stora företag har idag.

”This event shows that Södra is ‘streaks ahead’ of the competition when it comes to image and market visibility.”

Resultat

18 månader av förberedelser, 25 kreativa projektmöten, mer än 750 timmars planering och en samverkan med några av de bästa underleverantörerna i branschen resulterade i tre dagar av inspiration, stora upplevelser, umgänge och festligheter.

Södra sammanfattar hela eventet i en egen film som ger en bra bild av bakgrunden och vårt genomförande.

”Vi (jag!) är oerhört nöjda med eventet och vi får otroligt mycket kredd och positiv feedback, såväl internt som externt. Samarbetet med dig har ur mitt perspektiv fungerat oklanderligt och jag vill också poängtera hur imponerad jag är över de underleverantörer du anlitat. Det är när det kör ihop sig lite, och saker börjar krångla, som man verkligen upptäcker hur proffsigt du, ditt team och era underleverantörer agerar.”

— Marcus Hellberg, Head of Marketing and Business Development, Södra

”I am full of admiration for the seamless way you pulled off all the logistics. I organise a much smaller event and find that stressful enough. I know how much work it is but you never once looked flustered. Congratulations.”

— Amanda Marcus, Pryor Roberts Communications

Läs gärna mer om invigningen på Södras webbplats eller det här reportaget i Hallands Nyheter.

Kund:

Södra

Plats:

Varberg och trakterna kring Värö

Vill du veta mer?
Ola Comstedt
+46 705 34 60 02